La oss innse det. Ingen er motivert hele tiden. Motivasjon vil komme og gå. Litt som bølger på havet. Noen ganger er de små og andre ganger kan de være kjempestore.

Du kan derfor ikke basere livsstilen din på at du skal være supermotivert hele tiden. Tidvis vil du være det og ofte i starten av en endring. Det kan føles ut som at du er klar for hva som helst. Det går gjerne bra en stund, men så er du tilbake til der du var.

Så, hva gjør du? Det finns heldigvis mange måter å øke motivasjonen på.

Steg 1: Ha en god plan

Det første du må ha er en god plan. En god plan gjør at du trives på veien mot målet ditt. En god plan tar også hensyn til at motivasjonen vil variere og at viljestyrken er begrenset.

Vi trenere er eksperter på å fortelle hva som er optimalt. Etter å ha lest tallrike bøker om trening lager vi flotte Instagram-poster om hvordan du, du og du burde trene. Jaget etter det optimale har i praksis ført oss lengre unna. Vi prater til andre som at de er toppidrettsutøvere.

"Du må ha med benkpress, knebøy og markløft i programmet ditt".

Hva om du ikke liker øvelsene? Ikke føler at du mestrer dem? Hva om andre øvelser kan få deg til å like trening bedre? Om andre øvelser kan få deg til å prestere bedre. Kan få deg til å like trening?

En god plan skal ikke bare få deg i gang, men også holde deg i gang. Det krever at programmet ikke bare baserer seg på forskning og lærebøker, men at treneren din evner å se hele deg.

Take home: Den beste treningsplanen er tilpasset deg. Du skal ikke tilpasses en lærebok som sier hva som er "optimalt"

Steg 2: Ha en god plan B 

Det vil som nevnt komme perioder hvor lysten til å trene er mindre. Et tungt program som det tar 90 min å gjennomføre gir en tilsvarende lang dørstokkmil.

På Instagram blir du fortalt at en økt bør bestå av minst 8 øvelser og 3 sett på hver. Du klarer kanskje å se for deg å trene i 10 minutter, men ikke veldig mye mer.

Hva skjer? Jo, du ender opp med ikke å trene. Du ser ikke poenget i å trene 10 min om du må trene 60 for å få god effekt. At du må presse deg maks for å få god effekt.

Vet du hva? Du må ingenting.

Selv har jeg såkalte "No Motivation Workouts" som jeg litt humoristisk kaller dem. De kan se litt forskjellig ut, men noen eksempler:

  • Gjør alle øvelser, men med 1 eller 2 sett i stedet for 3.
  • Plukk ut 3-4 øvelser i programmet og gjør dem
  • Tren i 10 min og bestem deg etterpå for om du vil trene mer

Take home: Senk terskelen. Litt er godt nok. Litt er mye bedre enn ingenting. Du kan få kjempegode resultater med litt trening. Også 1 dag i uken!

Final words!

Glem tanken om at du må trene "optimalt" eller på en bestemt måte. Du bør trene på en måte som;

  1. Får deg på trening
  2. Får deg til å yte samtidig som du trives med øktene
  3. Får deg til å komme tilbake
  4. Gir deg resultater

Så kan man utvikle programmet ut fra motivasjonen din. Etter hvert slipper du å hvile deg på varierende motivasjon. Det har blitt en vane. Det har blitt noe du gjør mer på automatikk. Rett og slett fordi det tar hensyn til at du ikke er toppidrettsutøver, men som noen som ønsker å få gode resultater.

Ønsker du hjelp til å sette opp trening- eller kostholdsplan? Sjekk ut mine beste priser her