I stedet for et ensidig fokus på kosthold, er det langt mer effektivt å fokusere på hvilke vaner du kan endre som støtter målet ditt.

Du vet nok at for å gå ned i vekt og komme i bedre form må du spise mindre og trene mer.

Spørsmålet er hvordan du skal gjøre det for at du skal få det til både på kort og lang sikt.

1. Stopp med "alt-eller-ingenting"

Du må ikke snu opp-ned på alt i livet bare fordi du vil komme i bedre form og få strammere mage.

Det er når du skal jakte det perfekte det går at dundas. Det er da du feiler. Det er da du føler deg mislykket,

Tilbakeskritt er en del av prosessen. Det skal handle om fremgang. Fremgang innebærer at vi ikke alltid vinner, men at vi til slutt har kommet langt.

So what? Så ble det for mye potetgull i går. Ja, kanskje slukte du hele posen? Hvem har ikke gjort det? Du er absolutt ikke alene.

Å komme seg back on track er det det handler om.

2. Ikke vær for opphengt i vekten

Hvis det skal være baderomsvekten som skal bestemme om du har trent bra eller fått i deg nok frukt og grønnsaker, har du tapt før du har startet. Vekten din påvirkes av ekstremt mye på kort sikt.

Hvis målet er å gå ned i vekt så skal du selvsagt over tid gå ned en del i vekt, men at 1-2 uker skal bestemme om du har tatt gode valg eller ikke, blir helt feil.

Visste du eksempelvis at væskebalansen kan variere med 1-5% pr dag?

Stress, menstruasjon, søvn, væskeinntak, tarm og fordøyelse har alt å si.

3. Økt hverdagsaktivitet

Ved å gå fra en inaktiv til aktiv hverdag kan du faktisk doble forbrenningen din. Dessverre tror mange at de allerede er ganske aktive. Forskning viser derimot at folk flest overvurderer hvor aktive de er. Å trene noen dager i uken og gå seg en tur et par ganger er ikke å være aktiv.

Jeg vil påstå at det nesten er umulig å være i god form og ha stram mage uten å være aktiv. Konsekvensen er rett og slett at du må ha et så strikt kosthold at det er urealistisk å klare.

Noen kjappe forslag

  1. Gå minst 30 minutter hver dag
  2. Ta alltid trappa i stedet for heisen
  3. Ikke alltid vær på utkikk etter nærmeste parkeringsplass
  4. Svar på mail og meldinger mens du går
  5. Rør litt på kroppen mens du ligger eller sitter.

4. Tren styrke og bli kjempesterk

Styrketrening har mange helseforelder. Foruten å holde hjernen din ung, styrke skjelettet (osv), så øker den forbrennigen av fett og former kroppen din.

Fett tar opp 20 % mer muskler, så det å bygge muskler og forbrenne fett (selv om vekten din er den samme) vil gi deg en mindre og strammere kropp.

Et treningsprogram behøver ikke å være på mer enn 2-3 dager i uken. Langt viktigere enn antall treningsøkter er nemlig hva du gjør når du først er på studioet - eller på stuegulvet.

LES MER: Verdens beste nybegynnerprogram

5. Mer frukt og grønt i kostholdet

Grønnsaker er det mest mettende som finnes.

Å fylle magesekken med mat som nesten ikke inneholder kalorier, men som gir metthetsfølelse og en kropp som fungerer bedre - bør nærmest være det første du gjør.

Får du i deg 300g+ grønnsaker per dag sammen med et par frukt, har du etablert en sunn vane som støtter målet ditt. Helt uten å tenke på at du skal spise mindre.

6. Sov nok

Overraskende mange nedprioriterer søvn. Søvn er sammen med mat og trening det aller viktigste du kan gjøre for å ha god helse. Mens du tar over 200 valg om dagen knyttet til mat - noe som sier litt om utfordringen, så knyttes det bare noen få valg til søvn.

Ved å sove 7,5h+ i snitt pr natt nyter du godt av mange fordeler

  • Mindre cravings
  • Mer energi og bedre humør
  • Bedre appetittregulering
  • Økt forbrenning og fettforbrenning
  • Bygger muskler raskere

7. Ha rom for hverdagskos

Mange ser på det som utenkelig å kunne spise sjokolade og potetgull og samtidig bli i sitt livs beste form.

Vet du hva? Jeg har hjulpet fitnessutøvere å være i så god form at de har vunnet VM og EM-medaljer ved å spise en ganske solid porsjon godteri hver uke fram til konkurransen.

Jeg og vi i elitept pleier å gi kundene våre alt fra 1000-2000 "frikalorier" som de kan velge fritt hva de vil bruke til. Noen velger å spise mer av "vanlig mat", mens andre velger sjokolade, potetgull og iskrem. Resultatene er identiske.

Kort oppsummert: Tenk på vaner når du skal endre livsstil. Ikke på å spise minst mulig og trene så mye du får til.