Tallet på baderomsvekten kan på et mikrosekund snu en god dag om til en dag hvor alt føles elendig og meningsløst.

Men hva betyr egentlig tallet?

Det betyr ikke mer enn at det kan være mange årsaker til at du har gått opp i vekt.

Vent minst 14 dager!

Det viktigste du skal ta med deg er at vekten vår svinger mye. Fra dag til dag. Størst svingninger ser man hos kvinner.

Har du gått opp i vekt den siste uken, uten å ha spist mer? Ja, da er det ikke fett. Så enkelt er det. Da skal du heller ikke justere noe som helst.

Går du derimot opp i vekt i løpet av 14-21 dager, så er det sannsynlig at du enten;

  1. Får i deg for mange kcal
  2. Beveger deg for lite
  3. En miks av dette

Men, hva er det som gjør at vekten svinger sånn?

1. En naturlig daglig variasjon

Kroppen vår kan bestå av opptil 65 % vann. Små variasjoner i væskebalansen utgjør flere kilo. Det er faktisk ikke unormalt med en daglig variasjon på +/- 5 %. i væskebalansen.

Veier du 80 kg hvor 52 kg av dette er vann med en økning i væskebalansen på 5 % utgjør dette hele 2,6 kg

Nedenfor ser du en illustrasjon over hvor mye vekten kan variere fra dag til dag, til tross for at du spiser en identisk mengde kalorier. Overraskende?

Som du ser har du på dag 5 og 10 ganske store "økninger" i vekten.

Er dette de to dagene du veier deg på, vil de gi et helt feilaktig bilde av uken som har vært. Ser du derimot på hele perioden på 14 dager, har vekten gått ned 1,5 kg.

2. Det du spiser

Matvarer med høyt innhold av salt og karbohydrater, gjør at kroppen suger til seg mer væske.

Eksempelvis vil du for hvert gram karbohydrat som lagres i musklene og leveren, lagres det 3 gram vann.

Spiser du mer karbohydrater dagen før du veier deg kan det vises på vekten - men det er vann, ikke fett.

Ikke en mislykket uke!

En stor porsjon grønnsaker dagen i forveien vil også kunne gjøre at du veier mer neste morgen, men det har ingenting med fett å gjøre heller.

3. Det du drikker

Det du drikker påvirker også vekten. En tur på do før du veier deg kan føre til at du går ned flere hundre gram. Så må du ikke på do, men veier deg så gir det utslag på vekten.

4. Fordøyelsen din

Kanskje ikke det mest sexye å skrive om, men det må nevnes.

Slim, svette, urin og avføring kan ha stor innvirkning på vekten. Det er bare å veie seg før og etter en tur på do og se selv. Har du i tillegg forstoppelse, så kan det utgjøre flere kilo på vekten. De fleste av oss spiser mer i helgene, så har du veiedag på en mandag, så påvirker det vekten.

5. Medisiner og sykdom

Medisiner kan også påvirke vekten din.

De kan være livsnødvendig både fysiologisk, slik som beta-blokkere eller psykologisk slik som antidepressiva og antipsykotika. Du skal ikke kutte dem ut, men det er viktig å huske på at disse kan påvirke vekten din, væskebalansen, appetitten og energinivået ditt.

Om du mener at medisinene gjør det vanskelig å gå ned i vekt kan du selvsagt høre med fastlegen din om det finnes tilsvarende medisiner, eller alternativer, men som ikke har de samme bivirkningene.

Diabetes, leversykdom, kreft, hjertesykdom er blant sykdommene som kan påvirke væskebalansen

Ønsker du hjelp med kosthold og trening? Sjekk ut Getinshape-pakkene våre

6. Menstruasjon

Syklusen din vil gjøre at du i visse perioder av måneden vil holde mer vann.

I en studie som fulgte 62 normalvektige damer i ett år visste at deltagerne i snitt holdt mest vann den første dagen av menstruasjonen. Å veie seg rundt dette tidspunktet kan derfor ha liten verdi.

En undersøkelse i kundegruppen vår hvor 139 deltagere deltok, gikk

  • 67 % opp mellom 1,1 og 2 kg.
  • 15 % gikk ned 0,1 kg
  • 15 % gikk opp 2,1-3 kg.
  • 3 personer gikk opp over 3,1 kg.

7. Søvn

Søvn påvirker mye; alt fra energinivå, forbrenning, fettforbrenning, sultfølelse og viljestyrke. Men det påvirker også væskebalansen, slik at lite søvn kan gjøre at du midlertidig holder mer væske. Gode søvnrutiner er helt avgjørende for å få gode resultater.

Overraskende nok er noe av det enkleste også ne som kraftig nedprioriteres. Legg deg en time tidligere og legg vekk mobilen. Lite søvn kan også gjøre at du mister muskler - det gjør at du ikke får den oppstrammende effekten på kroppen som du sannsynligvis vil ha.

8. Alkohol

Alkoholens effekt på kroppens væskebalanse avhenger både av hvor mye alkohol du drikker, men også væskeinntak i forkant av festen. Har du fått i deg rikelig med væske i forkant av festen, er den vanndrivende effekten av alkohol mindre. Alkohol kan også påvirke fordøyelsen og føre til at du etter en fest går opp i vekt fordi maten du har spist går langsommere gjennom.

9. Stress

Mengden av et hormon som heter kortisol øker når du er stresset. Stress og den påfølgende økningen i kortisol fører blant annet til at du holder mer væske. Det er også vanlig at nivået av kortisol øker ved vektnedgang, så det å sette av tid til seg selv og ta hyppigere "timeouts" i hverdagen, vil være en god idé.

Riktig måte å veie seg på

  • Bruk en bra baderomsvekt. Den skal ligge på et flatt underlag. Pass også på at det ikke er samlet seg støv under vekten.
  • Vei deg om morgenen; før frokost og etter at du har gått på do. Gjør det samme dag, 1-2 dager i uken. Typisk viser studier at vekten vår er lavest fredag morgen og høyest søndag kveld.
  • Vei deg kun iført undertøy eller bikini.

Vekten betyr ikke alt

Det er fullt mulig å totalforandre kroppsfasongen uten å gå ned så mye som et gram.

For en del er det nødvendig å gå ned en del, også for helsa, men det gjelder absolutt ikke alle.

Med bra mat og tung styrketrening kan du gå ned mindre i vekt, men samtidig se bedre ut enn om du ikke trente styrke og kanskje gikk ned det dobbelte.

Øvrige referanser

  1. Orsama AL. Weight rhythms: weight increases during weekends and decreases during weekdays. Obes Facts. 2014
  2. Colin P. White. Fluid Retention over the Menstrual Cycle: 1-Year Data from the Prospective Ovulation Cohort. Obstet Gynecol Int 2011
  3. Hobson RM. Hydration Status and the Diuretic Action of a Small Dose of Alcohol. Alcohol and alcoholism 2010.
  4. Watson PE, Watson ID, Batt RD. Total body water volumes for adult males and females estimated from simple anthropometric measurements. 1980 Jan.