Mange forteller meg at de spiser 2-3 måltider pr dag.

Kanskje er det knekkebrød til frokost og helt vanlig husmannskost til middag.

Likevel passer det ikke inn når jeg ser på vekten deres.

Hva sier forskning?

Forskning viser at vi spiser mye mer enn vi tror.

Selv når vi vet at forskere kan observere alt vi spiser, så noterer vi ned inntaket vårt er mye mindre.

Og når forskere ønsker seg deltagere som mener at de ikke går ned i vekt på 1200 kcal, så ser vi under observasjon spiser de opp mot dobbelt så mye.

Jeg tenker at det ikke handler om å lyve - men at mange spiser mye uten helt selv å være klar over det.

Vi er rett og slett ikke bevisst på alt det ekstra.

12 kilder til skjulte kalorier

1. 1-2 spiseskjeer olivenolje i stekepannen er 100-200 kcal. Mange tenker at "jo, men jeg må jo steke maten i noe", men realiteten er at har du en god stekepanne og ikke steker all mat på maks, så er det slettes ikke nødvendig.

2. Smør på brødskiva blir det fort mange ekstra kalorier av. Er du vant med å bruke smør, så vil det kanskje oppleves som tørt og kjedelig ut. Litt som når mange av oss byttet ut helmelk med skummet melk. Det smakte jo som vann med hvit farge. Men det er kun snakk om en overgangsfase - så her er det mye å hente.

3. Vi er også utrolig flinke til å småspise mellom måltidene. Kanskje blir det en neve nøtter før middag, et knekkebrød med pålegg eller en brødskive mens vi venter på at maten skal bli ferdig. Har vi noe snacks liggende er det også fort gjort å ta seg en neve potetgull.

4. Hva med drikke? Her kan det også fort bli mange kalorier ekstra som vi ikke tenker særlig over. 1 glass juice eller melk inneholder fort 90-100 kcal. Det er ikke det at det er usunt, men at det kommer som noe ekstra.

5. Vi er også veldig dårlige på porsjonskontroll - og det er forståelig, fordi det er vanskelig. Det er ikke det at du må veie all mat du skal spise, men du bør ha et forhold til hva som er en passe porsjon. Skal du koke opp spagetti til 3 personer kan det alltid være greit å vite hva totalmengden er. Skal du ha 50g, ta ca 1/3.

6. Det er også fort gjort å ekskludere vin og alkohol fra "kaloribudsjettet" sitt. Det ble kanskje noen drinker ekstra? 3 glass vin i stedet for 1? Alt registreres i kroppen.

7. Det er også fort gjort å ikke tenke over at ulike kaffe-varianter kan inneholde ganske mange kcal. Caffe latte med helmelk eller lettmelk kan fort bli litt om det drikkes ofte og oppå alt annet.

8. Jeg vet også om en del som småspiser av middagen når den lages, eller småspiser av barnas mat om man lager til dem. Kanskje vil de ikke ha skalker som du spiser, eller så "mumler" du litt godt pålegg. Fort gjort.

9. Restaurantmat er også en skikkelig kaloribombe. Et typisk hovedmåltid kan fort komme seg på 1200 kcal. Om du prøver å ligge på rundt 400 kcal pr måltid blir det fort 3 måltider.

Det betyr ikke at du ikke skal spise på restaurant, men du må ha et bevisst forhold til det.

10. Selv er jeg flink til å unne meg en proteinbar før trening. I perioder så blir det kanskje 1 før og 1 etterpå, totalt 400 kcal+. Det skal ikke så mye til før man snur minus til pluss.

11. Lørdagsgodteriet kan det også være litt vanskelig å kontrollere mengden på. En liten pose med smågodt kan fort bli en stor - også småspiser man litt av den også på søndag. En typisk bit med smågodt inneholder alt fra 40-70 kcal (!)

12. Vi nordmenn er ikke veldig gode på å lage mat fra bunnen. Ca 60 % av maten vi spiser er såkalt ultra-prosessert; fastfood/halvfabrikata. Dette er ikke råvarer, men gjerne ferdigretter som bare skal kokes opp, stekes eller hives i ovnen. Ser man på ingredienslisten er det mange ingredienser, og ofte har man ikke hørt om mer enn halvparten.

Ikke bare gir det minimalt med metthetsfølelse, men det er fort gjort å lage en stor middag også spiser man opp alt. Kanskje ble det 2 porsjoner a 500 kcal i stedet for 400 kcal som du ønsker at måltidene dine skal være på i snitt.

Totalt er dette ofte forskjellen på 0,5-1 kg ned pr uke og 0 kg ned.

TL;DR - Oppsummert

  1. Smør i stekepannen
  2. Smør på brødskiva
  3. Småspising mellom måltidene; 1 neve nøtter, ekstra brødskive+++
  4. Flytende kalorier som juice og melk
  5. Kaffevarianteer som caffe-latte utenom
  6. Manglende porsjonskontroll (blir mer mat enn planlagt)
  7. Inkluderer ikke vin/alkohol i "kaloribudsjettet"
  8. Småspiser av middagen mens den lages eller barnas mat
  9. Er ikke klar over at 1 måltid på restaurant ofte er som 3 måltider hjemme
  10. Proteinbarer som ekstra mellommåltid
  11. Mer lørdagsgodteri enn det du hadde tenkt
  12. Posemat til middag som fører til at man spiser flere porsjoner