Myten om at brød og andre karbohydratrike matvarer som potet, pasta og ris gjør deg feit, har ikke rot i virkeligheten.

Lengre unna sannheten kan du faktisk ikke komme.

Brød er hverken usunt, fetende eller gjør at du ikke får resultatene du ønsker deg. Kostholdet ditt er kun fetende hvis du får i deg for mange kcal sammenlignet med kcal du forbruker.

Nettopp derfor kan mange spise både 1000-1500 kcal fra godteri i helgene uten å legge på seg et gram fett. Det er fordi den totale kalorimengden pr dag og pr uke ikke blir høyere enn kaloriforbruket.

Klarer du å dekke behovet for næringsstoffer med å spise 80 % bra mat, så spiller det ingen rolle om de siste 20 % kommer sjokolade, potetgull, is eller hva det måtte være.

Guide: Slik får du kontroll på søtsuget og sultfølelsen

Forskning frikjenner brød

Brød, potet, pasta og ris ble på 90-tallet bannlyst av lavkarbo-bølgen som da herjet i media og debatt-programmer på TV-en.

Det fantes hverken da eller nå hold i argumentene om den fetende effekten eller at karbohydratrike matvarer hindrer vektnedgang.

En studie fra 2012 viser at å spise brød gjør det enklere å følge en kostholdsplan og diett fordi brød er en naturlig del av kostholdet til de fleste av oss. En klassisk studie fra 1979 pekte på at det var viktig med et høyt fiberinnhold i brødet. Funnene er senere bekreftet i en oversiktsstudie fra 2015