Sjokolade forbrennes ikke på en timeslang gåtur. Heller ikke to.

Riktignok er ikke problemet sjokoladen i seg selv. Isolert er ikke 100 gram sjokolade mer fetende enn mye annet. Men det forandrer seg når sjokoladen (eller noe annet) kommer oppå alt annet du har spist.

Hvis du vedlikeholder vekten din med å spise 2200 kcal og spiser 100 gram sjokolade (cirka 550 kcal), kan det fort gå feil vei. Ikke hvis det skjer en gang i blant, men hvis det blir for ofte.

Stor Guide: Lær deg hvordan du kan bli kvitt det ekstra magefettet i rekordfart!

Sjokolade inneholder 26 sukkerbiter

En 100 grams plate med melkesjokolade inneholder noe sånt som 550 kcal, 8 gram protein, 53 gram sukker og 34 gram fett. Hvis du kjøper deg en sjokolade på butikken har du mulighet til å tilpasse kostholdet ditt slik at du gjør plass til den, men uten at du ender opp med et alt for høyt energiinntak. Det finnes mange måter å løse det på. En enkel måte er å kutte ut et måltid. Da kan du fint spise den sjokoladen med god samvittighet.

Det er derimot to problem med forståelsen vår når det kommer til trening og kosthold. 

  • Vi tror vi forbrenner mer når vi trener, enn det vi egentlig gjør.
  • Vi tror også at maten vi spiser inneholder færre kalorier (kcal) enn det den egentlig gjør.

For en del av oss skjer dette kanskje litt ubevisst. Det er ikke sånn at vi hele tiden går og grubler på hvor mye energi maten vi spiser inneholder. Forskning viser også at selv når vi blir bedt om å føre kostdagbok for hva vi spiser, så unnlater vi å fortelle om alt. Det er med andre ord også slik at vi ønsker å framstå som litt flinkere enn det vi egentlig er. Økt bevissthet rundt effekten av trening og dens effekt på energiforbruket vil kanskje kunne hjelpe oss å forstå hva som kreves for å forbrenne maten vi spiser og dermed kunne gjøre enda bedre beslutninger.

Guide: Treningen som gir deg sprettrumpe!

Over to timer å forbrenne sjokolade

For ei dame på 65 kg med 22 i fettprosent tar det 2 timer og 15 minutter å forbrenne sjokoladen ved å gå. Det er viktig å merke seg at det gjelder hvis dette kommer oppå den andre maten. Ikke hvis du eksempelvis sløyfer et måltid - eller spiser halvparten av det planlagte over to måltid.

Det er derfor ikke så vanskelig å tilpasse kostholdet sitt til litt ekstra kos, men da er det viktig ikke å la sjokoladen komme oppå alt annet. Spesielt om det skjer litt for ofte.

Referanser

  1. Willbond SM et. al. Normal weight men and women overestimate exercise energy expenditure. J Sports Med Phys Fitness. (2010) 50(4):377-84.
  2. Int J Obes (Lond). 2010 Mar;34(3):437-45. Epub 2009 Dec 15. Inaccuracies in food and physical activity diaries of obese subjects: complementary evidence from doubly labeled water and co-twin assessments.
  3. J Am Diet Assoc. 1995 Dec;95(12):1393-400; quiz 1401-2. Unexplained disturbance in body weight regulation: diagnostic outcome assessed by doubly labeled water and body composition analyses in obese patients reporting low energy intakes.
  4. Int J Eat Disord. 1998 Nov;24(3):259-66. Do unsuccessful dieters intentionally underreport food intake?
  5. J Am Diet Assoc. 2010 Jan;110(1):116-23. The accuracy of stated energy contents of reduced-energy, commercially prepared foods.