Bilde: @treningssandra

Hva du spiser påvirker hvor mye du spiser.

Med å spise bra mat er det mye enklere å kontrollere totalinntaket.

Så det er ikke slik at du bare må tenke på å hele tiden spise mindre. Gode grep gjør at dette kan gå litt av seg selv.

1. Spis ubehandlet mat

I 2019 undersøkte forskere effekten av såkalt ultra-prosessert mat (halvfabrikata og behandlet mat) hadde for hvor mye du spiser.

20 kvinner og menn som bodde på et forskningssenter i 4 uker fikk 2 uker bare behandlet mat og deretter 2 uker med ubehandlet mat.

  • Behandlet mat: Ferdigposer, ferdigpizza, pommes frites, baguetter, osv.
  • Ubehandlet mat: Havregrøt, kyllingsalat, grønnsaker, frukt, osv.

Sammensetningen av næringsstoffer var lik og deltagerne kunne spise så mye de ville.

I perioden hvor deltagerne spiste behandlet mat spiste de i snitt 500 kcal mer og gikk opp 1 kg. I perioden hvor de spiste ubehandlet mat gikk de ned 1 kg. Altså 2 kg forskjell!

2. Øk inntaket av grønnsaker

Grønnsaker er det mest mettende vi har.

Økt inntak av grønnsaker er effektivt om du ønsker å ta kontroll på sultfølelsen.

Mange assosierer dessverre grønnsaker som noe ihjelkokt som man på tvang slenger på middagstallerkenen et par ganger i uken.

Slik behøver det ikke være. Grønnsaker kan løfte smaken og bidra til annen konsistens og tyggemotstand.

Mitt forslag er at du spiser minst 3-400g pr dag.

3. Spis mer av maten som metter mest

Gode forslag til ubehandlet, uprossesert mat

  • Havregryn
  • Potet
  • Pasta
  • Bønner og linser
  • Mager fisk
  • Frukt
  • Grønnsaker
  • Grovt brød
  • Egg

4. Bryt opp i miljøet

Ingenting skaper større cravings enn å ligge på sofaen, se Netflix og vite at det ligger en pose potetgull i et skap eller en skuff på kjøkkenet. Når du attpå til har tapt den kampen mange ganger, så har du ikke oddsen med deg.

I hjernen skapes det koplinger mellom nerveceller som bidrar til psykologisk sultfølelse. Når du gjør en bestemt handling kan det være nok til at du begynner å crave.

Det til venstre assosierer du med det til høyre.

  • Fredag - Pizza
  • Lørdag - Smågodt
  • Onsdag kveld - Fotballkamp
  • Søndagsmiddag - God dessert etterpå
  • Overtid på jobb: pølse i brød på bensinstasjonen
  • Fredags lunsj på jobben: Hamburger

Dette må du løse opp i. Eksempelvis kan du begynne med en sunnere og kalorifattig dessert på søndager. På onsdagskveldene hvor det er fotballkamp kan du bytte ut den store potetgullposen med en pose poppa.

På fredager kan dere lage lompepizza i stedet for en stor hjemmelaget.

Jobber du overtid? Vær forberedt slik at du ikke kjører innom bensinstasjonen. Det kan være å ha med seg noe sunn snacks på jobb.

5. Vær ærlig med deg selv!

Forskning viser stort sett at vi tror vi er mye flinkere enn det vi er når det kommer til kosthold og trening.

Dette er forskning på gruppenivå, så det er ikke slik at det nødvendigvis gjelder deg og meg. Men jeg kan innrømme det - jeg kjenner meg igjen.

Jeg kan si til meg selv "men jeg spiste jo ikke så mye mer" eller "det ble noen litt dårligere matvalg denne uken enn ønsket". Sannheten kan være annerledes, men jeg sier det litt for å skåne meg selv. Det er forståelig, men samtidig er det viktig å være ærlig.

Det blir litt som at jeg skulle sagt "jeg kunne nok øvd litt bedre til eksamen", når sannheten er at jeg kunne øvd mye bedre. Sistnevnte gjør at jeg også forteller meg selv at jeg har et stort uforløst potensial. Førstnevnte det motsatte - og det er uheldig.