Vi spiser alt for lite fisk. Siden 2015 har nordmenn redusert inntaket av fisk og sjømat med hele 10 %.
Her er et lite bidrag for å få deg til å spise litt mer.
1. Fiskeboller i hvit saus
Ingredienser:
- 135g fiskeboller, lofoten
- 100g potet
- Saus av: 7g smør, 12g mel og 1,25 dl lettmelk
Smelt smør i en kasserolle, rør inn mel slik at blandingen løsner. Spe på med litt og litt melk.
25g protein, 319 kcal
2. Fiskesuppe med torsk
Ingredienser
- 135g torsk
- 80g potet + 80g gulrot + 80g blomkål
- 90g creme fraiche lett
- 2 dl vann og 1 terning fiskebuljong
Kok opp vann med buljong. Kutt opp grønnsaker og fisk i terninger. Kok grønnsakene møre og tilsett creme fraiche og fisk. La det koke i noen minutter. Krydre med ønsket krydder.
30g protein, 327 kcal
3. Ørret med agurksalat
Ingredienser
- 120g ørret
- 120g potet
- 40g mager kesam
- Salt, pepper, fiskekrydder++
- Agurksalat: 1/4-1/2 agurk, 0,5-1 ss eddik og 1-2 ss vann med 1 ss sukrin
Kok potetene mørke, ca 20 min. Lag agurksalaten ved å strimle agurken og legge blandingen i vann i 20-30 min. Stek laksen i panne på middels varme til ønsket konsistens.
30g protein, 328 kcal
4. Laks i form
Ingredienser
- 80g laks
- 1/2-1 ts olivenolje
- 1 potet
- 1/2 gulrot
- 50g sellerirot
- 0,5 hvitløk
- 0,5 dl matfløte lett
- Litt persille, fennikel og purreløk
Varm opp ovn til 200°C. Skjær laksen i terninger. Legg laksen i en skål og vend inn litt olivenolje og krydder, f.eks. salt og pepper. Skrell grønnsaker i tynne skiver. Bland grønnsakene og legg dem i ildfast form. Ha matfløten i en liten kjele som du varmer opp og tilsetter hvitløk og annet krydder. Dette helles over grønnsakene dine. La formen med grønnsakene stå i ca 40 min. Tilsett fisken så fisken i 10 min ekstra.
20g protein, 332 kcal
5. Gratinert torsk i form
Ingredienser
- 140g torsk
- 1/2 ts smør
- 0,3 dl kremfløte
- 30g hvitost 16%
- 1/2 tomat
- 0,25 purreløk
- Salt, pepper
Smør en ildfast form med smør. Legg torsken i formen og ha på salt og pepper. Skjær så tomatene i store skiver og purreløken i ringer og fordel deretter over fisken. Hell så over kremfløte og avslutt med revet ost. Ha formen midt i ovnen på 200°C i ca 30 min
34g protein, 330 kcal
Tips
Dette er kun forslag til grønnsaker. Bruk gjerne mer grønnsaker for å gjøre maten mer mettende. For noen kan 325-330 kcal bli lite i et måltid. Da er det bare å øke mengden fisk eller en annen ingrediens du liker.