Interessen for bikini fitness har de siste par årene eksplodert. Veldig mange jenter har på kort tid fått en drøm om å konkurrere. Og aller helst vinne.

Overraskende få vet derimot hva de går til og hva det hele innebærer.

Sagt veldig enkelt er bikini fitness en fitness-gren/konkurranse hvor det fokuseres på skjønnhet og en godt trent kropp. Som utøver vil du bli vurdert ut fra en rekke ulike kriterier, hvor helheten er det aller viktigste.

Bikini Fitness kriterier

  • Hår, makeup, hud og sunnhet
  • Sceneopptreden, herunder sjarm, utstråling, selvsikkerhet og eleganse.
  • Muskelmasse (du skal ha litt, men ikke for mye)
  • Fettprosent (musklene skal vises, men ikke for tydelige muskelseperasjoner).

Som nevnt ovenfor vil det viktigste være helhetsvurderingen. Så det er ikke slik at det er noen fasit på hva som er en optimal fettprosent. Hun som vinner kan ha synlige magemuskler, mens hun som kommer på andre plass ikke har det. Likevel vil mye handle om det å se bra ut.

Så, hvordan ser de beste ut?

Verdens aller beste bikini fitness-utøver heter Ashley Kaltwasser og kommer fra USA. Av de siste 13 konkurransene hun har deltatt i har hun fått 11 førsteplasser og 2 andreplasser. Selv om du kan lære en del av å lese dommerkriteriene for bikini fitness, er det minst like viktig å se hvordan dommerne tolker kriteriene. Best forståelse for du ved å være tilstede under en konkurranse, men også film og bilder kan gi et inntrykk av hvor lista legges.

Passer bikini fitness for alle?

Nei, bikini fitness passer absolutt ikke for alle. Det ene handler om at du må ha nok muskler og lite nok fett på kroppen til at det skal være vits i å begynne på en konkurransediett (som kanskje varer 8-16 uker). Det handler også om at du utseendemessing (både hva gjelder kropp og ansikt) har det som skal til for å kunne gjøre det bra.

Det er eksempelvis veldig viktig med ei smal midje. Hoftene derimot, bør ikke være særlig bred. I tillegg må du kunne klare å gjøre deg bemerket når det står 14 andre jenter ved siden av deg som også prøver å få dommernes oppmerksomhet. Eller 25 andre jenter for den saks skyld.

Det viktigste argumentet for at dette ikke er for alle, er det som handler om det psykiske. Du må være sterk mentalt og ikke lide av eller ha lidd av spiseforstyrrelser. Helsa bør alltid komme først og hvis du ikke er helt frisk, bør du avstå fra å konkurrere i en sport hvor utseende og fettprosent er så viktig som det er.

Det er også viktig å nevne at det å ha lav fettprosent, spesielt hvis du har det over lengre tid, kan gi uheldige forandringer i ulike hormonverdier. For noen innebærer dette bortfall av menstruasjon (noe som kan være negativt for beinhelsa). Hvilken effekt en lengre diett med mye trening har på hver enkelt, er umulig å svare på. Ta gjerne kontakt med oss om du ønsker en helhetsvurdering av fysikken din, eller har spørsmål relatert til bikini fitness.

Dyrt å delta

Det er også verdt å nevne at dette er en veldig kostbar sport hvor det strengt tatt ikke er mulig å tjene noe. Medlemsavgift til forbundet (NKF-IFBB) og klubben du velger å stille for, bikini til konkurransen, hjelp til hår og makeup, reise, opphold osv beløper seg fort på 15.000 kroner +/- for 2 konkurranser.

Grovt estimat på priser (i norske kroner):

  • Bikini: 3.500-7.000
  • Sko: 500-1000
  • Glitter og diverse 500-1000
  • Hår (hvis du skal ha extensions): 3.500-8.000
  • Løsvipper eller vippe extensions: 150-2.000
  • Sminke 1.000-2.000
  • Scenefarge til to konkurranser: 1.000-2.000 (avhengig av om du legger selv eller blir sprayet)
  • Hotell for to helger (3.000-5.000)
  • Reise til stevnene (fly, tog, buss, bil): 1.500-3.000
  • Avgift til NKF, konkuranseavgift og klubben du stiller for: 2.000-4.000
  • Betaling av coach:5-20.000

Alle utgiftene er selvsagt ikke et "must" og noe kan sløyfes, men dette viser potensielle utgifter i forbindelse med to konkurranser.

Med det gode nivået vi har i Norge med så mange flinke utøvere, bør du spørre deg selv om det er verdt det, all den tid det kun er en person som kan vinne hver klasse og at selv topp-6 består stort sett av jenter som har det lille ekstra i form av utseendet, kropp, poseringer og sceneopptreden.

Hvordan ser forberedelsene til en konkurranse ut?

Det første du gjør er å ta kontakt med en trener (coach) eller en klubb og ber om å få fysikken din vurdert i god tid før en konkurranse. I Norge konkurreres det på våren (mars/april) og høsten (september/oktober). Vurderer du å konkurrere til våren bør du ta kontakt senest i november året før, mens er målet å konkurrere til høsten bør du ta kontakt senest i mai samme år.

Gitt at han gir deg klarsignal for å begynne på en konkurransediett, så vil du få utdelt en plan over kosthold og trening. I starten vil dette ikke være veldig annerledes enn et vanlig oppsett over trening og kosthold, men etter hvert vil du måtte forholde deg til mindre og mindre mat, men uten at dette skal gå utover kvaliteten på treningene.

Samtidig må du sette av en time eller to i uken til å øve poseringer, sceneopptreden m.m med de andre i klubben. Her er det vanlig at man har en poseringstrener som hjelper til. I tillegg er det viktig å sette av 5-7 timer i uken til egentrening. Med andre ord er dette tidkrevende og det krever spesielt på slutten av en diett (de siste 4-6 ukene) at du er ganske egoistisk.

Tøffere enn du tror

Selv om det er lov å sikte høyt, er det også viktig å huske på at det er bare en person som vinner, det er bare tre plasser på pallen, og veldig mange jenter ender opp i skuffelse etter å ha blitt slått ut før finalen og kanskje også før semifinalen. For det er slik at klassene i Norge (som inndeles etter høyde) ofte er overfulle. Dette innebærer at før selve konkurransen begynner (som gjelder de 15 beste jentene) så siles alle andre ut.

Så hvis dere er 23 jenter, så er det 8 som ikke får være med. Så allerede her forsvinner det mange flinke jenter. Og av de 15 beste, så er det kun 6 som får være med til en eventuell finale. Senest i vår var det ei jente som tidligere hadde 2. plass fra NM som ikke klarte topp-15.

Det er brutalt. Konkurransen er tøff. Og for å kunne gjøre det bra, må du ha det lille ekstra. Det lille ekstra av ganske mye. Nivået blir bedre for hver konkurranse, og det som var bra i 2013 er alt for dårlig i 2015. Så tenk deg om to ganger.

Kanskje er det like moro å dra på trening uten å ha bikini fitness som et mål. Et mål hvor nåløyet bare blir trangere og trangere.