Mange er bare opptatt av sukkermengden i alkoholholdig drikke, men det er mengden alkohol som er viktigst for hvor mange kalorier du får i deg når du drikker et glass vin eller tar deg en drink.

1 gram alkohol inneholder nemlig 7 kcal pr gram.

Det vanligste å gjøre når du sammenligner kaloriinnholdet i alkoholholdig drikke er å se på kalorimengden per enhet. Eksempelvis 0,5 l øl med 1 glass vin, osv.

Lettøl - 0,5l (130-155 kcal)

Årsaken til at lettøl inneholder litt færre kalorier er fordi mengden karbohydrater er kraftig redusert. De kan også inneholde litt mindre alkohol.

  1. Hansa. 155 kcal.
  2. Hansa, Mango IPA Lite 140 kcal
  3. Ringnes. 140 kcal.
  4. Grans. 130 kcal.
  5. Tuborg. 140 kcal.
  6. Tuborg, Mango & Passion 140 kcal.

Øl - 0,5l (170-220 kcal)

  1. Bare øl. 190 kcal.
  2. Hansa. 220 kcal.
  3. Hansa, Mango IPA 220 kcal.
  4. Heineken. 195 kcal
  5. Tuborg. 170 kcal.
  6. Ringnes. 195 kcal
  7. Frydenlund Juicy Ipa 210

Vin - 150 ml

Som nevnt er alkoholprosenten det viktigste, selv om også sukker påvirker kalorimengden.

  • Halvsøt hvitvin. 10% og 28g sukker pr liter. 93 kcal
  • Tørr hvitvin. 12% og 1,4g sukker pr liter. 94 kcal
  • Rødvin. 12% og 1,4g sukker pr liter. 94 kcal.
  • Rødvin 15% og 1,4g sukker pr liter. 118 kcal.

Cava, champagne, prosecco o.l havner gjerne på 90-100 kcal pr glass. Hvis du multipliserer det med f.eks. 3, så ser du at forskjellen i kalorier er helt ubetydelig.

Selv om du skulle bøtte nedpå en hel flaske med 75cl, så er det snakk om 1 brødskive i forskjell.

Dessertviner og drinker kan være ganske kaloririke, så det samme gjelder ikke her. Lager du egne drinker hvor du bare blander f.eks. brennevin med kalorifrik drikke, så vil den inneholde ca 100 kcal med 4 cl brennevin. F.eks. rom og cola light.

Raskere full på mindre alkohol

Det du spiser påvirker hvor fort alkoholen tas opp fra tynntarmen. Spiser du mer får du en langsommere stigning.

Det kan føre til at du totalt sett drikker mer alkohol. Desto mer alkohol du inntar, jo større er de negative helsekonsekvensene.

Spiser du mindre, får du raskere rus-effekt og om det totalt sett fører til et lavere inntak, er det positivt. Om du derimot blir overstadig, ufin og ikke klarer å ta vare på deg selv, så er det naturlig nok negativt.

Noen enkle tips:

  • Spis mindre mat den dagen du skal drikke.
  • Spis mindre fett på dagen du skal drikke.
  • Trening tidlig på dagen du skal drikke eller dagen etterpå.
  • Styr unna fancye drinker og øl
  • Er du typen som overspiser mens eller etter at du har drukket, kan det være ekstra lurt å ha litt å gå på når du drikker.