Ønsker du deg mer viljestyrke? Det er faktisk mulig å trene opp viljestyrken.

Forskere og eksperter på viljestyrke sammenligner det med en muskel. Den kan trenes og bli sterkere. Er du klar for mental trening - eller litt mental vekløfting av viljestyrken din?

Hva er viljestyrke?

Psykolog og forsker Kelly McGonigal forklarer viljestyrke som:

Evnen til å kontrollere handlinger, følelser og ønsker og evnen til å motstå fristelser (fritt oversatt)

På den ene siden så vil du bestille deg en stor hamburger på vei hjem fra jobb, men du vet at du heller burde svingt en tur innom treningsstudioet.

Jeg vet hvordan du har det. Jeg har også perioder hvor jeg synes det er kjempevanskelig å ta de riktige valgene. Men jo mer jeg øver, jo enklere blir det. For min egen del handler det om å være bevisst på hva som er viktigst. Hva som gjør det enklest å ta de riktige valgene.

Her får du mine 7 beste tips for å oppnå økt viljestyrke.

1. Få nok søvn

Alle kan legge seg 30 minutter tidligere.

Jeg er også sikker på at alle kan legge seg 60 minutter tidligere. Om du i tillegg legger fra deg telefonen, slår av tv-en og setter av den siste timen til å finne skikkelig ro, vil du også sovne raskere.

Søvnforskere anbefaler alt fra 6,5 til 9 timer søvn. Det er helt sikkert en individuell faktor her, men prøv å få deg 30-60 minutter mer søvn pr. natt og legg merke til at du både har mer energi og mer viljestyrke.

Ønsker du å kvitte deg med magefettet? Les vår store guide!

2. Stress ned!

Du har kanskje selv merket hvor enkelt det er å ta dårlige valg når du er stresset?

Når stressnivået er høyt er vi biologisk styrt til å finne kjappe løsninger. Vi er slitne og tomme. Det frister ikke akkurat å kjøre innom butikken og stå 30 minutter på kjøkkenet for å lage bra mat.

Det er så mye enklere med en sjokolade i munnen og ferdigmat. Det trenger ikke nødvendigvis utspille seg sånn hver dag, men det blir for mange av disse dagene totalt. Økt stress gir ofte cravings og da er dårlige matvalg "rett rundt hjørnet".

Så hva gjør du? Ta pauser! Ta deg et 5 eller 10 minutt her og der. Verden går ikke under selv om du tar deg en pause. Slike korte pauser kan gjøre underverker både for energinivået og viljestyrken din.

3. Lag deg to-do liste

Planlegg dagen - og planlegg ukene. Forutsigbarhet gjør at du ikke tappes så mye for viljestyrke. Lag deg handlelister, planlegg hva du skal ha til middag og ha en plan for hvordan dagene skal være.

Legg fram treningstøyet kvelden i forveien, foodpreppe om du liker det, handle bare én gang i uka, og aldri når du er sulten eller sent på dagen. Du vil spare tid, penger og viljestyrke.

Norges mest leste artikkel om rumpetrening er nå oppdatert!

4. Ha gode og faste rutiner

Det er enklere å motstå fristelsen å spise smågodt hvis du vet at du må kjøre på butikken å kjøpe det, enn hvis det står i ei skål rett foran deg. Har du dårlig mat lett tilgjengelig så vi det tappe deg for viljestyrke og gjøre det mye vanskeligere å ta gode valg.

Tøm kjøkkenet for dårlig mat og la bra mat være lett tilgjengelig. Sett fram frukt som du liker, lag deg syltetøy av frosne bær og litt eplejuice, kjøp inn grønnsaker med kesamdipp, osv.

Du må skape et miljø rundt deg som gjør det enklere å ta gode valg.

5. Ja takk, begge deler?

Ønsker du å gå ned i vekt? Ønsker du å stramme opp? Ja, da må du faktisk gi litt avkall på andre ting du liker.

Med vektreduksjon er det vanskelig å få i pose og sekk. Det betyr selvsagt ikke at du ikke kan røre sukker, det betyr bare at du må begrense deg og spise mindre enn du gjorde tidligere.

Skriv ned målet ditt og argumenter for hvorfor det er viktig for deg. Lappen kan være fin å se på når du kjenner at det frister med noe som kan hindre deg i nå målet.

6. Sett av tid til trening

Trening gir deg ikke bare økt viljestyrke, det gir deg også masse godfølelse.

Belønningssenteret i hjernen aktiveres, pulsen og blodtrykket synker og du kjenner på en følelse av velbehag. Som en bonus får du mer viljestyrke og jeg er sikker på at du har kjent at det er enklere å ta gode valg i periodene du trener bra?

3 timer i uken utgjør ikke mer enn 1,8 prosent av uken - det har faktisk alle tid til. Enten du trener hjemme eller kjører innom et studio. Har du barn og langt å kjøre, så er det bare å kjøpe inn litt enkelt utstyr å ha hjemme. Trening er rett og slett noe av det beste du kan gjøre for kroppen din.

7. Belønn deg selv

Belønning er utrolig effektivt - se bare på hvordan spillbransjen bruker det for å få ungdommer "hekta" på spill. Alt fra poeng, bonuser, stilige rustninger, bedre sverd osv. brukes for å belønne de som spiller best og mest.

Belønning er kort og godt et verktøy du bør ha i verktøykassa. Det kan være alt fra å ta med familien på kino, lage ekstra god mat, kjøpe deg nytt treningstøy, kanskje noe nytt utstyr til hjemme-gymmet, en ny kjole som du vil passe inn i, osv.

For at belønning skal fungere må det store målet ditt deles opp i små delmål. Hvis ikke vil du hele tiden føle at du aldri krediteres for god innsats. Sett opp ukemål og månedsmål. Ikke la de kun handle om vekt - men fokuser på helheten. Bruk heller mål for midjemål enn vekt og kanskje skal du ha et styrkemål også? Som å bli 5-10 kg sterkere i noen øvelser?

Oppsummert

  1. Legg vekk mobil/tv/pc tidligere og legg deg tidligere.
  2. Ta deg flere mikro-pauser på 5-10 min i løpet av dagen.
  3. Sett opp to-do lister for uken og planlegg.
  4. Forandre miljøet rundt deg - ut med den dårlige maten og inn med den bra maten.
  5. Begynn å prioriter! Er det viktig for deg, så må du også nedprioritere andre ting.
  6. Sett av tid til trening, rundt 3 timer i uka er supert.
  7. Belønn deg selv når du når delmål og mål.

Vil du lære mer om hvorfor Online Coachingen vår er så effektiv?

Bonustips!

Kosthold er vanskelig. En illustrasjon er at treningen kanskje tar 3 timer i uken, mens kostholdet tar 112 timer. Altså alle timene du er våken. Heldigvis er det ikke slik at vi craver sjokolade konstant. Hele tiden.

Det finnes enkelte dager og tidsrom hvor det er ekstra vanskelig å velge rett. Det kan være bursdager, fest, sosiale sammenkomster, fredagsfilmen osv.

Du må identifisere disse dagene - disse tidene. Lag så en plan for hvordan du skal håndtere dem. Lykkes du ikke, så justerer du bare på planen din. Du kan alltid lære mye ut fra en situasjon. Når du begynner å se på det som en øvelse, vil du forhåpentligvis se mer positivt på deg selv. Vi har alle nok styrke i oss til å endre livsstil, vi må bare tørre å tro på oss selv.

Supertilbud på bok!

Hvis du ønsker å lære mer om mental styrketrening og matpsykologi, så skal du få et supert tilbud på e-boken vår om mental styrketrening. Veil pris for den er 490.- , men fram til 5 mars 2019 får du den for kun 290.-

Rabattkoden er MS200

Ønsker du å bestille, gjør du det her.